De obicei, în cadrul cursurilor pe care le țin ca public speaker coach, mi se adresează frecvent următoarea întrebare: cum pot vorbi mai bine în public? Și, acest lucru nu se referă exclusiv la postură, ci implică și metoda de abordare, construirea discursului și așa mai departe.
De aceea, te invit să citești în continuare cele mai bune sfaturi pe care un public speaker coach ți le poate oferi când vine vorba despre vorbitul în public.
1. Acceptă emoția! Este normal să fii anxios înainte de o prezentare.
Mulți oameni se gândesc că succesul unui discurs este legat de a nu fi agitat sau anxios înainte de o prezentare. Însă, studiile arată că este normal să experimentăm astfel de sentimente și că le putem folosi în mod constructiv. Cel mai bun mod de a depăși anxietatea este să pregătești, să te pregătești și să pregătești ceva mai mult! Acest lucru înseamnă că ai nevoie de timp pentru a trece peste însemnări de mai multe ori. Iar după ce discursul este pregătit, este recomandat să îl exersezi în fața oglinzii până te simți confortabil prezentând subiectul respectiv.
2.Cunoaște-ți audiența. Discursul tău este despre ei, nu despre tine.
Înainte de a începe să creezi un discurs, este bine să te gândești cui îi este destinat mesajul. În acest fel, vei putea găsi cea mai bună abordare pentru audiența ta, iar mesajul tău va fi primit cu o atitudine pozitivă. Nivelul de informații transmis trebuie să se apropie cât mai mult de așteptările ascultătorilor tăi pentru a evita neînțelegerile sau nemulțumirile.
3.Întotdeauna cere un feedback.
Chiar dacă anxietatea îți va spune că trebuie să termini discursul cât mai repede, recomandarea mea este să aloci la sfârșitul prezentării un timp dedicat pentru întrebări, sugestii și opinii. În acest fel, audiența va percepe atenția ta la detalii ca pe un semn că acel discurs nu a fost doar o formalitate.
A cere un feedback este o modalitate de a stabili o relație directă cu audiența ta și de a-i încuraja să participe activ în cadrul prezentării. Iar acest lucru îți va domoli neliniștile aproape imediat! Desigur, este bine să accepți atât părerile pozitive, cât și pe cele negative. Este normal să avem opinii diferite, iar scopul tău trebuie să rămână unul constructiv.
4.Destinde atmosfera cu umor, povești și un limbaj adecvat.
Desigur, un discurs eficient nu este doar plin de seriozitate. Dacă dorești să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare în public, ai putea începe prin a introduce o anecdotă amuzantă în prezentarea ta. În acest fel, vei atrage atenția publicului și vei destinde atmosfera. Iar când o notă personală este adaugată într-un discurs, șansele de a menține interesul audinței sunt mult mai mari.
5.Scrie o introducere inedită și termină cu o concluzie dinamică.
Îți place să asiști la o prezentare care începe cu „Astăzi o să vă vorbesc despre X lucruri?”? Ei bine, majoritatea oamenilor nu preferă această abordare! Iar pentru a evita o astfel de introducere, poți să folosești niște date statistice uimitoare, o anecdotă sau chiar o referință către un studiu recent. Și pentru ca efectul să fie și mai bun, încheie toată prezentarea cu o concluzie dinamică, o declarație puternică a punctului tău de vedere, pe care publicul tău o va ține minte.
Desigur, în afară de aceste cinci sfaturi despre vorbitul în public, sunt mult mai multe secrete pe care un public speaking coach ți le poate împărtăși. De aceea, te încurajez să iei în considerare participarea la unul dintre cursurile disponibile.