Vin la mine foarte mulți oameni care trebuie, dintr-un motiv sau altul, să susțină un discurs în public și sunt efectiv paralizați de frică. Cum trebuie să arate un discurs? Ce trebuie să fac?
Eu le explic calm și împăciuitor că discursul ideal vine din tine. Adevărul ăsta e. Suntem cu toții diferiți, iar succesul unui discurs depinde foarte mult de conexiunea pe care tu, vorbitorul, reușești să o stabilești cu persoana din public.
Discursul trebuie să însemne ceva pentru tine, pentru că doar așa va însemna ceva și pentru ei. De aceea, primul pas în construirea unui discurs de nota 10 este să privești înlăuntrul tău și să conștientizezi ce este important pentru tine.
De ce ești tu aici, acum, susținând acest discurs?
Ce îți dorești tu?
Cu ce gând ai vrea să plece auditorul tau?
Abia după ce ai identificat răspunsurile, putem structura corespunzător discursul. Așa că ia un moment, două, poate chiar o oră, în care să conștientizezi propria-ți motivație și îți pui ordine în gânduri. E ok. Te aștept aici.
Te-ai întors? Bun, atunci să începem.
Când vorbesc despre structura unui discurs, le amintesc studenților de vremea în care erau elevi. Un discurs, asemenea compunerii de la ora de română, trebuie să aibă:
O introducere;
Un cuprins;
O încheiere.
Introducerea
Introducerea discursului trebuie să fie scurtă, deoarece ea nu e decât un mijloc de cunoaștere. În aceste prime câteva rânduri, tu te vei prezenta, vei explica pe scurt de ce ești aici și introduci pe larg ideea despre care urmează să vorbești.
Atenție! Deși scurtă, introducerea este extraordinar de importantă, deoarece aici se creează prima conexiune cu publicul. Ei trebuie să te vadă ca un om, un prieten eventual, deoarece asta le va permite să simpatizeze cu ce ai de spus.
Cuprinsul
Sau cum s-ar spune „inima” discursului. Desigur, această porțiune de mijloc va fi și cea mai mare. În această secțiune, vei putea intra în amănunte și va trebui să le explici spectatorilor nu doar care e ideea ta principală, dar și de ce aceasta e ideea corectă, din punctul tău de vedere.
Argumentează ceea ce afirmi.
Îți spun un secret? Îți va fi mult mai ușor să structurezi această parte dacă ai avut acel moment de introspecție la început. În cuprins, tu trebuie să prezinți motivele pentru care susții o anumită idee. De aceea îți recomand să te gândești bine înainte de a începe să scrii discursul.
Sfat: Nu te teme să te auto-contrazici în timpul discursului. De multe ori, un argument împotriva ideii poate fi demontat în fața publicului și poate întări ideea principală.
Încheierea
Acum vine momentul să faci un rezumat la tot ce ai spus în restul discursului. În încheiere, reiterezi ideea principală, însă cu mai multă convingere decât atunci când ai prezentat-o în introducere. De ce? Pentru că și tu și publicul ați trecut împreună prin argumentele puternice care susțin această idee. Acum nu mai porniți împreună să vedeți dacă ideea e corectă sau nu, mai degrabă comunici concluzia la care ai ajuns tu și auditorul tău odată cu tine.
E momentul să renunțăm la ideea greșită că un discurs e greu de construit sau susținut. Atunci când un subiect contează cu adevărat pentru tine, e ușor să-l aperi și să-l susții în fața altora.
Deci, care e subiectul care contează pentru tine?