Skip to main content

Indiferent dacă susții un discurs formal, participi la întâlniri de afaceri sau răspunzi la întrebările unui șef, vorbirea în public este o parte importantă a carierei tale. Mulți oameni vor să se simtă încrezători, vor să-și angajeze audiența și vor să se simtă bine în ceea ce privește prezentarea lor. Însă cum pot realiza acest lucru?

În acest articol îți voi împărtăși din experiența mea ca public speaking coach cum să treci peste momentele dificile dintr-un discurs. Citește în continuare recomandările mele pentru un discurs de succes!

Cele mai frecvente obstacole într-un discurs

1. Ce se întâmplă dacă ai un lapsus?

Se întâmplă, chiar și la cei mai buni speakeri să apară un lapsus. Uneori, zeii nu sunt cu tine. Învață din acest moment, iartă-te, mergi mai departe.
Într-adevăr, o pregătire adecvată poate împiedica uitarea/ lapsusul, așa că a avea un plan al discursului este mai mult decât necesar. Și cel mai important sfat al meu pentru evitarea unui lapsus este să citești de nenumărate ori discursul. O pregătire eficientă este necesară pentru a avea success ca public speaker. Nu uita că diapozitivele din prezentarea ta digitală nu sunt de ajuns. Audiența ta are nevoie de informații concise și corecte din partea ta.

2. Cum faci față întreruperilor?

Încrederea și asertivitatea sunt abilități de care toată lumea are nevoie 24/7 și niciodată mai mult decât atunci când se prezintă un discurs. Însă o mare greșeală este de a spune la început că vei accepta întrebări în orice moment. Cu alte cuvinte, inviți întreruperea și discontinuitatea prezentării tale.
A avea un stil de prezentare binevoitor este bine, dar dacă compromite livrarea, trebuie să alegi o altă abordare. Așa că, eu recomand să stabilești așteptările la început și să spui publicului când se pot pune întrebări. (de preferat la sfârșitul discursului)

3. Cum descoperi dacă subiectul tău este plictisitor?

Nu există subiecte plictisitoare, doar vorbitori plictisitori. Crearea conexiunii emoționale este un atribut pe care îl au toți oratorii eficienți și există multe modalități de a o face – cea mai periculoasă și mai dificilă fiind umorul. Un lucru cheie de remarcat este faptul că umorul nu este singurul mod de a vă conecta cu un public. O analogie sau un studiu de caz bun (dar nu continuați prea mult timp…), un discurs personalizat, de mare impact, sunt toate instrumentele care stârnesc interesul audienței.

4. Cum vorbești întregii audiențe când toți își doresc lucruri diferite?

Răspunsul scurt este să fii un vorbitor bun care știe să se conecteze. Celălalt lucru important este să nu îți faci griji că fiecare cuvânt pe care îl rostești este înțeles de public într-un fel sau altul. Dacă, în pregătirea și livrarea ta te concentrezi prea mult pe detalii, vei rata imaginea cea mare și legătura cu audiența ta.

Desigur, sunt numeroase momente dificile care pot apărea într-un discurs. Părerea mea este că acestea pot fi evitate prin buna pregătire a discursului. Și, desigur, participarea la o serie de cursuri de public speaking te poate ajuta să descoperi cea mai bună abordare pentru tine.